Palacsinta alapreceptek

Sima édes és sós
Habos palacsinta
Burgonyás palacsinta
Kukoricás palacsinta
Csúsztatott palacsinta
Francia palacsinta
Kelt palacsinta
Hogyan süssek palacsintát?

A palacsinta alaptésztája lehet sima édes vagy sima sós. A kettő között annyi a különbség, hogy az édesben 2 dkg cukor van, de nem érdemes sok cukrot beletenni, mert attól könnyebben leragad.
Négy személyre számítva negyed kiló lisztet használunk fel (lehet rétesliszt is), ehhez adunk 1 tojást és kb. fél liter tejet. Először mindig a tojást ütjök fel és ráöntjük a tejet, majd ezt kevergetve, a lisztet apránként hozzáadagolva csomómentessé keverjük csipetnyi sóval és cukorral.
Az összekevert tésztát hagyjuk pihenni fél óráig.

A tésztán könnyíthetünk, ha csak 2,5 dl tejet teszünk a tésztába, és hozzáadunk 2,5 dl szódát.

Habos palacsintához használjunk három tojást, de csak a sárgájákat keverjük a masszához, a fehérjéket verjük kemény habbá, és ezt utoljára adjuk a tésztához!

Nem ragad le a palacsinta sütés közben, ha a tésztájába is keverünk néhány evőkanálnyi olajat. (a serpenyőbe így is kell olaj!)

Burgonyás palacsinta esetén liszt helyett burgonyás lángosport használunk: 25 dkg-t elkeverünk 1 kávéskanál sóval, hozzáadunk 2 tojást, 4 dl tejet és 1 evőkanál olajat. A tésztát 30-40 percig pihentessük sütés előtt!
Burgonyás palacsinta változat: a lángosport fele-fele arányban keverjük liszttel, 3 tojást adunk hozzá, és 2 dl tejet, valamint 2 dl szódát és 1 evőkanál olajat adunk.
Ebből a tésztából készülhetnek azok a vastag palacsinták, amelyek elbírják a darált húsos, pörköltes töltelékeket.

Kukoricás palacsinta esetén a lisztet kukoricaliszttel helyettesítjük, a többi hozzávaló megegyezik a sima palacsintáéval.

Csúsztatott palacsinta tésztája: 12 dkg vajat kikeverünk 8 tojássárgájával és 8 dkg porcukorral. Hozzáadjuk egy citrom reszelt héját, majd állandóan kevergetve, apránként 20 dkg réteslisztet és fél liter tejszínt. Közben kemény habbá verjük a tojások fehérjét és óvatosan beleforgatjuk a masszába. A tésztát negyed óráig pihentetjük.
Sütéshez is olvasztott vajat használjunk, annyi tésztát öntünk a serpenyőbe, hogy a palacsinta kb fél centi vastagságúra süljön. az egyik oldalát sütjük csak halványpirosra. Közben vajjal kikenünk egy tálat, erre csúsztatjuk az elsőt, majd rögtön kezdjük sütni a következőt.
Amikor az első már kissé megszikkadt, megkenjük a recept szerint, de nem tekerjük fel, hanem majd erre csúsztatjuk a következő, ugyancsak egyik oldalán megsütöttet. Ismét tölteték következik, majd palacsinta, a tetejére a sült felével felfelé kerül az utolsó.
Az így elkészült "tortát" közepesen meleg sütőben 10 perc alatt átsütjük, és cikkekre vágva tálaljuk.

Francia palacsinta: A 15 dkg lisztet 2 tojással elkevert 4,5 dl tejhez adjuk, keverünk hozzá 5 dkg vajat és 2 evőkanál konyakot. A francia palacsintát is vajban érdemes sütni.

Kelt palacsinta: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, csipet só, 1 dl olaj, 2 dkg élesztő. Kevés tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben a többi hozzávalót az olaj kivételével simára keverjük. Hozzáadjuk az élesztőt. Kb. fél óráig állni hagyjuk, majd a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Bármilyen töltelékkel megtölthetjük.

Palacsinta sütése: A palacsintatésztát összekeverjük, és állni hagyjuk a receptnek megfelelő ideig.
Felhevítjük a palacsintasütőt és megkenjük egy olajba mártott ecsettel. Erre ráöntünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát, és úgy mozgatjuk a sütőt, hogy mindenhova kerüljön tészta.
Amikor a felső fele megszilárdult, teflonlapáttal vagy egy szélesebb késsel alányúlunk és megfordítjuk. (ha teflonserpenyőt használunk, falapáttal!) Ha kell, a szélét is körbeolajozhatjuk, így könnyebb megfordítani. Néhány percig pirítjuk a másik felét is, majd langyos tányérra borítjuk.