Tippek a muffinkészítéshez

Alapvető "szabályok"
Amire érdemes odafigyelni sütéskor
Fagyasztás
Tojásfehérje

1. A receptet mindig olvassuk végig még a sütés megkezdése előtt!
2. A kivajazott muffinformákat a tészta beletöltése előtt kis időre tegyük a fagyasztóba, így majd könnyebben kijönnek a kész sütik.
3. A muffinformákat újratöltés előtt hagyjuk teljesen kihűlni!
4. Minden hozzávaló szobahűmérsékletű legyen a felhasználáskor, hacsak nincs más utasítás a receptben!
5. Az aszalt gyümölcsök aprítása egyszerűbb, ha a kést megmelegítjük.
6. A tészta készítésénél először keverjük össze jól a "nedves" hozzávalókat, egy külön edényben a "száraz" hozzávalókat, majd ezt a kettőt gyors mozdulatokkal (csak rövid ideig!) elkeverjük egy fakanállal/evőkanállal. (Ha maradnak kisebb csomók a tésztában, az nem baj.)
7. Ha egyszerre több muffinsütőt használunk, ügyeljünk arra az elrendezésnél, hogy mindegyiket egyenletesen érje a hő!
8. A formába töltött tésztát már ne kevergessük, ha túl sokat tettünk a formába, egy kanállal kiszedhetjük a felesleget.
9. Muffinsütéshez jobb vajat használni, mint margarint: egyrészt jobb az íze, másrészt megnöveli a muffinok eltarthatóságát.

Amire érdemes sütéskor odafigyelni:
* A muffinokat jobb sütőpapír nélkül sütni. (kivéve az olyan muffinokat, amelyekben pl. gyümölcsök vannak, mert azok sütésnél leszállhatnak az aljára, és beleragadnak a formába)
* A sütőt mindig jól előmelegítjük.
* A sütőt a sütés első 15 percében ne nyissuk ki, különben a muffinok össze fognak esni! (ha már érezni a muffin illatát, be lehet kukucskálni!)
* Ha marad üres "lyuk" a formában, töltsük meg vízzel, így tegyük a sütőbe! (ettől a muffinok könnyűek és lazák lesznek)
* A muffinok akkor vannak készen, ha már szép aranybarnára sültek, és tűpróbánál nem ragad a tészta a fogpiszkálóra/hústűre.
* A muffinokat hagyjuk kb. 5 percig a formában hűlni! Ha a formát ilyenkor egy nedves ruhára tesszük, a muffinokat könnyebb kivenni!

Fagyasztás
* A frissen kisült muffinokat lefagyaszthatjuk, és kb. 2 hónapig eltarthatók így. Felengedés után rövid időre tegyük forró sütőbe, és már fogyasztható is!
* A még nyers tésztát is lefagyaszthatjuk: egyszerűen beletöltjük a formákba, formával együtt betesszük a fagyasztóba, amíg a muffinok meg nem fagynak. Ezután kivesszük őket a formából és fagyasztótasakba tesszük.

Tojásfehérje
* A tojásfehérjéket mindig szobahőmérsékleten verjük fel! A legalacsonyabb fordulattal kezdjük, majd fokozatosan növeljük a legmagasabbig!
* A tojásfehérjéből könnyebb kemény habot verni, ha adunk hozzá egy csipetnyi sót.
* A tojásfehérjéből felvert hab nem törik össze amikor belekeverjük a tésztába, ha előbb egy kis adag masszát jól elkeverünk a kész habbal, majd ezt a fellazított masszát keverjük bele a tésztába.