ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUVW
Absinth (abszint): Magas 60%-os alkoholtartalmú zöldes vagy színtelen ital. Fűszeres, ürömmel és ánizzsal ízesített alkohol. Káros hatása miatt a XX. század elején szinte az egész világon betiltották.
Advokat: Fűszeres holland tojáslikőr, min. 15 %-os alkoholtartalommal.
Akvavit: Száraz, fűszeres, kömény ízű gabonapálinka. Főként a Skandináv államokban és Németországban állítják elő. Schnapps-nak is hívják, a vodkához hasonlóan hidegen szervírozzák. Alkoholtartalma 40-45 %. Dán változata az Aalborg Akvavit.
Allasch: Alapja semleges gabona- vagy burgonyaszesz, melyet aromatizálnak ánizzsal vagy édesköménnyel ízesítenek. Nevét a Rigától nem messze fekvő kis községből, Allasch-ról kapta.
Amaretto: Olasz mandulalikőr, leghíresebb a Disaronno Amaretto, alkoholtartalma 28%. Desszertekhez, kávéhoz kitűnően illik.
Amer Picon: Francia bitter, melyet főként aperitifként isznak, alkoholtartalma 30 %.
Angostura: Az egyik leghíresebb bitter (keserű). Ez az ital tárnicsgyökér és gyógyfüvek egyvelege erős rumos alappal. Ma kizárólag már csak Trinidadban gyártják. A legtöbb koktél nélkülözhetetlen ízesítője, alkoholtartalma 40 %.

Anisette: Francia ánizslikőr, alkoholtartalma 25%.
Applejack: Amerikai almapálinka, alkoholtartalma 40%.
Apricot Brandy: Édes sárgabaracklikőr, alkoholtartalma 20%.
Armagnac: Híres francia, aranyszínű, tüzesen fanyar ízű borpárlat. Dél-Franciaország meghatározott területeinek fehér szőlőiből készítik lepárlással, megfelelő ízesítéssel. Hasonló az előállítása a konyakéval, de az armagnac-ot főként folyamatos lepárlással készítik.
Arrak: A tiszta desztillációk egy csoportjának általános elnevezése, melyet országtól függően rizsből, cukornádból vagy pálmafa nedvéből készítenek. Napjainkban már datolyával és fügével is ízesítik.
Aurum: Narancsos ízű, brandyalapú likőrfajta. Ismert olasz, illetve kelet-oroszországi változata.
Averna: Szicíliai likőrspecialitás, amelynek titkos receptjét szerzetesek állították össze több mint 200 évvel ezelőtt. Jellegzetes édes-keserű ízharmóniáját gyógynövények és gyökerek eszenciáinak gondos elegyítése eredményezi.
Bacardi: A világ legismertebb fehérrum márkája.
Bailey's (Irish Cream): Krémlikőr, ír whisky és kávés krém keveréke, alkoholtartalma 17%.
Batida de Coco: Brazil kókuszlikőr, alkoholtartalma 25% körüli.
Becherovka: Cseh keserűlikőr, nevét Josepf Becher patikusról kapta.
Bénédictine: Normandiai konyakalapú gyógyfüves likőr. A XVI. század elején állították elő először a bencés szerzetesek, pontos receptje ma is féltett titok, csak néhányan ismerik. Főként étkezés után fogyasztják, de koktélokhoz is szokták keverni, alkoholtartalma 40%.
Brandy: A borpálinka angol megnevezése. A brandy a borpálinkák világszerte elterjedt gyűjtőneve. Kifogástalan minőségű borból készítik egyéb anyagok (finomszesz, ízkiegészítők, szinezékek) hozzáadásával. Tölgyfahordóban érlelik legalább egy évig. Aranysárga-sárgásbarna színű, tiszta, 38-40v/v%-os párlat. Legismertebb borpálinkák: metaxa (görög pálinka, vörös borból készítik), grappa (olasz pálinka, fehér vagy vörös szőlőtörkölyből készítik), marc (francia pálinka, fehér vagy vörös szőlőtörkölyből készítik).
Bitter Lemon: Lime héjból készült kinin tartalmú, alkoholmentes ital.
Borovicka: Bórókából készült 38-40%-os szlovák pálinka.
Cachaca: Brazília nemzeti italaként és az ezredvég egyik leghíresebb koktéljának, a Caipirinha-nak alapanyagaként ismert Cachaca a fehérrumhoz hasonlóan cukornádpárlat, de nem a nádcukorgyártás melléktermékéből, a melaszból készül, hanem magából a cukornádból. Ennek köszönheti a rumoknál semlegesebb és könnyebb ízét, amely lehetővé teszi, hogy a koktélkészítés sokoldalú alapanyaga legyen.
Calvados: Normandiai almapárlat, főként keserédes ízvilág jellemzi. Alkoholtartalma 40%.
Campari: Olasz bitter (keserű), melyet főként szódával, citrommal vagy tonikkal isznak. Alkoholtartalma 25%.
Captain Morgan: Barna rum márka.
Cassis: Ribizliből készült koktélszirup, párlat, vagy likőr.
Carnelos Alampic: Kaliforniai brandy.
Chartreuse: Francia gyógynövénylikőr, melyet ma is szerzetesek állítanak elő. Titkát csak hárman ismerik. Két változata ismert. A sárga édesebb, enyhén mentolos ízű (alk. 40%). A zöld szárazabb és erősebb (alk. 55%). Főként koktélalapanyag, de a franciák forrócsokoládéval vagy kávával isszák.
Cherry brandy: Ismert gyümölcslikőr, mely meggy- és cseresznyeléből készül. Jellegzetes ízű és illatú ital, alkoholtartalma 25v/v% körüli.
Cinzano: A Cinzano prémium vermouth édeskés frissítő ital, amely gyöngéden semleges, sajátos jelleg nélküli, de igen jó minőségű borból készül, ízét és jellegét pedig a különleges, gondosan válogatott (családi titokként kezelt) gyógynövények és fűszerek adják. Bianco - klasszikus vermouth, könnyű, finom aromájú, szalmasárga ital gyümölcsös, lágy, édeskés ízzel. Rosso - intenzívebb, átható aromájú, színe erős borostyánszín. Extra Dry - világos, tiszta színű, citrusos, száraz, frissítő ízzel.
Citronelle: Koktél alapanyag - citromszirup.
Cointreau: A Curacao egyik változata. Francia likőr, melyet narancshéjjal ízesítenek, enyhén kesernyés, édes likőr. Koktélokhoz gyakran használják, alkoholtartalma 40%.
"Créme de ?": Krémlikőrök gyűjtőneve. A domináns ízt a név is tartalmazza. Alkoholtartamuk 25% körüli.
Créme de Cacao: Csokoládé ízű krémlikőr. Van sötét illetve fehér színű változata.
Créme de Cassis: Feketeribizli ízesítésű gyümölcsös krémlikőr.
Créme de Framboise: Málna ízesítésű gyümölcsös krémlikőr.
Créme de Mure: Szederízű krémlikőr.
Curacao: Narancslikőr, nevét a Curacao-szigetről származó keserű narancsról kapta. A Curacao mindig édes, több színváltozata ismert: világossárga, vörös, zöld és kék. Népszerű koktélalapanyag a változatos színvilága miatt, alkoholtartalma legalább 30%.
Cynar: Articsóka alapú keserű likőr, amely híg, sötétbarna színű. Főként aperitifként isszák, alkoholtartalma 16%.
Drambuie: Fűszeres skót whisky-mézlikőr, alkoholtartalma 40%.
Dubonnet: Francia, vörösbor-alapú 18%-os aperitif, tisztán vagy szódával felöntve fogyasztják.
Eau de vie: Jelentése az "élet vize". Gyümölcsből erjesztett pálinkák összefoglaló neve.
Enzian: Encián gyökeréből készített párlat az Alpok vidékéről.
Fernet Branca: A Campari mellett az olaszok másik híres gyomorkeserűje. Egy milánói cég gyártja, alkoholtartalma 45 %.
Fraise: Eperből készített gyümölcspálinka, alkoholtartalma 40%.
Fraise des Bois: Vadeperből készített édes krémlikőr.
Frangelico: Olasz brandyalapú mogyoróval és egyéb növényekkel ízesített likőr. Alkoholtartalma 24%.
Galliano: Olasz, gyógynövényekből készített likőr. Édes ital, ízén főként az ánizsos ízt lehet érezni, vanília illatú. Szívesen használják koktélok készítésénél, alkoholtartalma 35%.
Genever: A gin holland elnevezése, borókával és más fűszerekkel ízesített gabonapálinka. Alkoholtartalma 37-40%.
Gin: Angliából származó boróka jellegű gabonapálinka, amely az egyik leggyakrabban használt koktélalapanyag, de kedvelt aperitifnek önmagában vagy tonikkal is. Desztillálással készítik gabonából (főként rozs és árpa), aromáját borókabogyó és egyéb drogok párlatával egészítik ki. A gin alkoholtartalmát 38-45v/v%-ra állítják be, majd legtöbbször érlelés nélkül palackozzák, ezzel is növelve a szárazságot. Az eredetileg London és környékéről származó híres gin fajták a London Dry Gin vagy a Dry Gin, amelyek semleges ízhatású, édesítés nélküli népszerű ginféleségek, Az Old Tom Gin pedog a gon kissé édesített változata.
Ginger Ale: Gyömbér ízű üdítőital.
Glayva: Főként méz és narancshéj ízesítésű, skót whisky alapú likőr. Inkább tisztán isszák, alkoholtartalma 35%.
Goldwasser: Ánizs és köménymag ízesítésű, színtelen likőr. Ahogy a neve is mutatja, aranydarabkák lebegnek az italban, alkoholtartalma 40%.
Grand Marnier: Francia narancslikőr, a Curacao egyik fajtája. Mélysárga színű, koktélok készítésénél is használják, alkoholtartalma 40%.
Grappa: Olasz törkölypálinka, alkoholtartalma 40-45%. Több változata ismeretes, néhány fajtáját tölgyfahordóban érlelik.
Grenadine: Piros színű alkoholmentes gránátalma szirup, koktélok ízesítésére és színezésére használják.
Griotte: Francia cseresznyepálinka.
Gyümölcspálinkák (általában): A valódi vagy eredeti gyümölcspálinkák fő nyersanyaga a gyümölcs. Főként olyan gyümölcsökből készítik, melyek magasabb cukortartalmúak és csonthéjas magvúak. A leggyakrabban használt gyümölcsök: szilva, cseresznye, kajszi-, sárga-, őszibarack, alma és körte. A gyümölcsöket fajonként együttesen vagy külön-külön dolgozzák fel. Csak egészséges állapotú és érett gyümölcsöt lehet felhasználni a pálinka készítéséhez. Az előállítás cefrekészítéssel kezdődik, azaz a gyümölcsöket válogatják, mossák, magozzák és zúzzák. Majd az erjesztés következik, amikoris eléri a lapárláshoz szükséges alkoholtartalmat, tehát nem kell cukrot hozzáadni. A gyümölcspálinkák alkoholtartalma legalább 40v/v%, de általában 50v/v%. A körtéből vagy almából készített pálinka pedig legalább 38v/v%. Az egyik legismertebb almafélékből készült pálinka a calvados, melynek készítésére konkrét előírásokat határoztak meg, így például az egyik, hogy Calvadosnak csak azokat a Cidre-pálinkákat szabad nevezni, melyik tizenegy meghatározott területről származnak. Leghíresebb körtepálinka a Williamsbirne (Vilmoskörte) vagy Williams-Christ, melyet Williams Christbirnéből készítenek.
A gyümölcspálinkák felszolgálásánál ügyelni kell arra, hogy ne hűtsük le túlságosan, a legmegfelelőbb szobahőmérsékleten fogyasztani talpas kehelypohárban vagy talp nélküli, enyhén szűkülő szájú pohárban.
Himbeergeist: Német málnapálinka, melynek alkoholtartalma kb. 40 %.
Hubertus: Könnyű, narancsos ízű gyógynövénypárlatból készült magyar likőr.
Irish Mist: Whiskey alapú ír mézlikőr.
Jagermeister: Német gyógynövényekből készült gyomorkeserű, melynek alkoholtartalma kb. 35 %.
Kahlúa: Mexikói kávélikőr, hasonló a Tia Maria-hoz, de nem olyan édes. Főként kávés desszertekhez illik, alkoholtartalma 26%.
Kirsch: (eau de vie) Francia cseresznyepálinka, mely készítésekor nemcsak a cseresznye levét préselik ki, hanem a magokat is összezúzzák. Így kapja ez az ital a kissé kesernyés ízét, alkoholtartalma 40%. Németországban Kirschwasser-nak hívják.
Kirschwasser: A cseresznyepálinka német, illetve svájci elnevezése. Alkoholtartalma 45-50%. Leghíresebb a Fekete-erdőben termesztett cseresznyéből készített cseresznyepálinka.
Kontiki: Ginből, grapefruitból és citromból készített kb. 22%-os likőr.
Konyak (Cognac): Francia eredetű, sajátos ízű és illatú, aranysárga-barna színű borpálinka. A konyakot az 1600-as évek elején találták fel. Cognac nevezetű városka a gyártás és a kereskedelem központja, nevét is erről a városról kapta. Ezt az italféleséget szigorú szabályok védik, így csak bizonyos területeken termelt szőlők boraiból készíthetik. A legfőbb ilyen terület Charante tartomány. A konyakot borból kettős lepárlási eljárással készítik. Majd különleges ízesítéssel legalább két évig tölgyfahordókban érlelik. A konyak finom ízét, színét és jó minőségét így nyeri, alkohol tartalmát 40 v/v%-ra állítják be, majd palackozzák. A konyak 1919-ben nemzetközi védelmet kapott különböző hamisítások miatt, így más eljárással készített borpárlat csak egyéb nevet kaphat. A konyak minőségét és érettségét a címkén feltüntetett adatok (csillagok és betűk) szavatolják. V.S. (vagy három csillag) konyakot legalább két évig érlelték tölgyfahordókban.
V.S.O.P., V.O., Vieux, Réserve legalább négy évig érlelt,
V.V.S.O.P., Grande Réserve legalább öt évig érlelt,
X.O., Trés Vieux, Vieille Réserve pedig hattól tíz évig érlelt konyak.
A konyakot szobahőmérsékleten vagy előmelegítve szolgálják fel, különleges öblös pohárban. A konyak általában desszertital, de aperitifnek is ajánlható.
Kümmel: Köményes ízesítésű likőr, alkoholtartalma 40%.
Lepanto: Spanyol brandy.
Likőrök (általában): A likőrök cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesitalok. A likőrök alkoholtartalma alacsonyabb a pálinkáknál. A különleges likőröket természetes eredetű ízesítőanyagok hozzáadásával készítik. Az adalékok, ízjellegük alapján megkülönböztetünk keserű-, növény-, fűszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whiskey- és egyéb ízesítésű likőröket. A likőrök alkohol és cukortartalma likőrfajtánként is igen eltérő.
Luxardo: Olasz cseresznyelikőr.
Madeira: Madeira szigetéről származó, portugál borkülönlegesség.
Malaga: Spanyol csemegebor.
Malibu: Kókuszos ízesítésű karibi fehérrum. Desszertekhez, édes koktélokhoz használják, alkoholtartalma 24%.
Maraschino: 30-35 %-os dalmát savanyú cseresznyelikőr, eredetileg Maraska-cseresznyéből készítik.
Marie Brizard: Leghíresebb Anisette likőr márka, de más likőrök gyártásában is jelentős a szerepe, mint pl.: a Créme de Cassis vagy a Créme de Cacao stb.
Martini: Híres olasz vermout.
Melnais Balzam: (Fekete Balzsam) Lett bitter (gyomorkeserű), melyet főként a kávéjukhoz kevernek.
Mezcal: Mexikói agavépálinka, alkoholtartalma 40%. Az agavé egy kaktuszfajta.
Metaxa: Görög brandy, melyet Savatino, muskotályszőlő és némi vörös szőlőből előállított boralapból készítenek. Három változata van: három-, öt- és hétcsillagos Metaxa.
Nocino: Olasz brandyalapú diólikőr, alkoholtartalma 25% körüli.
Noisette: Francia brandyalapú mogyorólikőr, alkoholtartalma 25% körüli.
Ouzo: Görög ánizspálinka, melyet vízzel keverve isznak, ilyenkor színe tejfehérré válik. Alkoholtartalma 40%.
Orange-Bitter: Narancshéjból készült keserű ital.
Pannonhalmi Szt. Márton: A Pannonhalmi Főapátság és a Zwack Unicum Rt. együttműködésének eredményeképpen született meg a Pannonhalmi Szt. Márton gyógynövénylikőr. A likőr receptjét Reisch Elek gyógyszerész, pannonhalmi bencés szerzetes jegyezte le 1735-ben. A 15 fajta gyógynövény kivonatából készülő termék Pannonhalma védőszentjéről, Szt. Mártonról kapta nevét. Az ital jellegzetes aromája a szerzetesek ősi kísérletező kedvének és tapasztalatának eredménye.
Parfait Amour: Lila színű, holland eredetű likőr. Főként fahéjjal ízesítik, de megtalálható benne a citrom és a szegfűszeg is. Lila színét színezőanyagok segítségével érik el, alkoholtartalma 25% körüli.
Pastis: Ánizs vagy édesgyökér ízesítésű aperitif ital. Gyakran vízzel keverve isszák, így az ital opálossá válik. Alkoholtartalma 40-45%.
Pernod: Ánizsos ital, alkoholtartalma 40%.
Pimm's No.1: Likőr, mely ízesítése szigorúan titkos, de annyi bizonyos, hogy narancsot tartalmaz. Alkoholtartalma 25%.
Pisco: Hordóban érlelt perui szőlőpálinka. Határozott gyümölcs jellegű, általában 40%-os alkoholtartalmú.
Poire-Williams: (eau de vie) Francia vilmoskörtével ízesített gyümölcspálinka, alkoholtartalma 40%.
Pommeau: Normandiai ratafia, amikor almabrandy-t kevernek almalével.
Portói: Portugál csemegebor, melynek alkoholtartalma 16-20 %, nevét Oporto városáról kapta.
Raki: Az arrak egyik formája, melyet ánizzsal fűszereznek. Törökország jellegzetes itala, alkoholtartalma 45-50%.
Ramazotti: Ausano Ramazotti által 1815-ben kikevert 30 %-os gyomorkeserű.
Ratafia: A brandy-k egyik típusának összefoglaló elnevezése, amikor a brandy-t gyümölcslével keverik.
Rum: A rumkészítés fontos alapanyaga a melasz, amely nem más, mint a cukorgyártás mellékterméke. A melaszt erjesztik, majd desztillálják. Ekkor a rum tiszta, színtelen és íze nyers. Ezért ezután hordókban tárolják, amitől a színét is kapja. A valódi rum (Karib-tenger vidékéről származó) ízhatása eltér a nálunk közismertebb, aromából előállított rumtól. A mai napig is leghíresebb rumkészítők: Jamaika, Kuba, Puerto Rico, Barbados, Martinique stb. A barna rumot sokáig érlelik sötét fahordókban, így kapja sárgás vagy barnás színét. A fehér rum akkor marad tiszta, ha világos kőrisfahordókban pihentetik, majd további öregítés céljából nemesacél tankokba öntik át. Az eredeti rum alkoholtartalma 38-54v/v% és cukor hozzáadása nélkül készül. A rum az egyik legjobb koktélalap, főként a fehér rum, mert az íze finomabb és nem nyomja el a többi összetevő ízét.
Sake: Japánból származó, édeskés, többnyire világossárga rizsbor. Alkoholtartalma 16-19v/v%-os, rizsmelaszból állítják elő.
Sambuca: Olasz likőr, amelyet főként ánizzsal és feketebodzával ízesítenek. Erős likőr, alkoholtartalma 40%.
Sherry: Többnyire száraz spanyol csemegebor, mely ízét különleges nyitott hordós érlelésének köszönheti. Alkoholtartalma 14-25 % Más elnevezései: Jerez, Xéres.
Slivovitz (Sligovica): Jugoszláv, szerb szilvapálinka, 35-40% alkoholtartalommal. A pálinkát főként fekete szilvából készítik.
Sloe gin: Kökénnyel ízesített gin likőr, alkoholtartalma 26%.
Southern Comfort: Amerikai whisky-ből készített likőr őszibarack ízesítéssel. Koktélokhoz is szívesen használják, alkoholtartalma 40%.
Strega: Olasz gyógynövénylikőr, mely egy citruskeveréket is tartalmaz.
Suze: Határos aperitif ital, fő alkotóeleme a tárnicsgyökér. Ezért száraz és keserű az íze, alkoholtartalma 16%.
Tequila: Mexikói agavépálinka. Hazájában igen kedvelt, nemzeti italnak számít. Desztilláció után több évig tölgyfahordóban érlelik, amely az aranysárga Tequila színét adja. Alkoholtartalma 40-45v/v%.
Tia Maria: Jamaicai rum, melyet kávéval (Blue Montain) és más fűszerekkel ízesítenek. Néhány koktél készítéséhez és csokoládédesszertekhez használják, alkoholtartalma 26%.
Triple Sec: Narancslikőr. Fontos koktélalapanyag.
Underberg: Német bitter (gyomorkeserű), melyet másnaposság enyhítésére is használnak, alkoholtartalma 45%.
Unicum: Magyar bitter (gyomorkeserű). Erőteljesen keserű, száraz jellegű likőr, főként aperitifként fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Több mint két évszázados ital, receptje titkos. Több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készül.
Vermouth: A röviditalokénál alacsonyabb alkoholtartalmú, alkohollal, fűszeekkel és cukorral dúsított bor alapú ital, mely főleg a mediterrán vidékeken kedvelt. Gyümölcsös, vagy fűszeres ízesítésű édeskés frissítő ital.
Vodka: Orosz nemzeti ital, jelentése "vizecske". Gabonakeverékből vagy burgonyából készítik erjesztéssel, majd lepárlással és finomítással. A vodkát általában ízesítés nélkül készítik és legalább 40v/v% alkoholtartalmú. De előfordul ízesített változata is. A vodka remek koktélalap, mivel semleges ital és így a többi összetevő ízhatását hangsúlyozza. De tisztán, aperitifként is ajánlható, erősen lehűtve.
Whisk(e)y: A whisky gabona lepárlásából készített ital. Skóciában és Kanadában whisky, Írországban és az Egyesült Államokban whiskey írásmóddal használják. Az 1800-as évek elején kezdett elterjedni a világon. A legismertebb a skót whisky, amely árpából készül. Az árpából malátát készítenek, majd azt speciális kemencében kiterítik és tőzegtűzön szárítják. A tőzeg meleg füstje kiszárítja az árpát, innen a skót whisky jellegzetes enyhén füstös mellékíze, illata és aromája. Ezután erjesztik és desztillálják, majd tölgyfahordókban minimum 3 évig érlelik. Az érlelés alatt kapja meg jellegzetes színét a tölgyfától. Általában 12 évig érlelt whisky-k kerülnek a forgalomba. A XX. század elejétől kezdve ezt a malt whisky-t keverni kezdték a grain whisky-vel, az így kialakult kevert italféleség a blended whisky. A grain whisky-t nem annyira füstös, gyengébb, malátázott és nem malátázott főleg kukoricából illetve egyéb gabonafélékből állítják elő. A skót whisky-k általában 43v/v% alkoholt tartalmaznak, és vízzel hígítva fogyasztják, bár fogyasztására nem lehet szabályt előírni. Leghíresebb skót whisky-k: Chivas Regal, Johnny Walker, Ballantene's, Black and Whites, White Horse stb. Bár a legjobb whisky-k Skóciában készülnek, de nevezetesek az Írországból, Kanadából és az Egyesült Államokból származó márkák is.